De Japanse duizendknoop is een echte probleemplant aan het worden in Nederland. De groeikracht van deze woekeraar is zó sterk, dat er regelmatig grote schade is aan gebouwen, wegen en dijken. De wortelstokken kunnen namelijk wel 7 meter lang worden. Weed Free Service bestrijdt deze invasieve exoot op verschillende milieuvriendelijke manieren, zoals met heet water, elektriciteit of door middel van afgraven en zeven.
Op veel plaatsen verdringt de Japanse duizendknoop andere kruiden en struiken, waardoor de plant internationaal wordt gerekend tot de meest schadelijke exoten.
Maar er is meer gevaar. De Japanse duizendknoop kan namelijk zelfs door funderingen en asfalt groeien. In landen zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn er al miljarden extra kosten gemaakt bij spoorwegen en bouwprojecten. Mede door de ecologische en economische schade hebben deze landen speciale wetgeving ingesteld tegen de verspreiding van de Japanse duizendknoop.
Weed Free Service is al vele jaren actief in het milieuvriendelijk onkruidbeheer en gespecialiseerd in het bestrijden van de Japanse duizendknoop met de heet-water-methode. Hierdoor hebben wij de laatste jaren veel landelijke bekendheid gekregen en bestrijden wij deze invasieve exoot voor vele bedrijven en overheidsinstanties in Nederland en daarbuiten. Ook bestrijden en beheren wij andere invasieve exoten zoals de berenklauw en de reuzenberenklauw.
Last van de Japanse duizendknoop?
In Nederland is chemische onkruidverdelger (zoals Roundup) alleen onder strikte voorwaarden nog tot begin 2016 toegelaten. Hierna moet er gebruik worden gemaakt van meer milieuvriendelijke oplossingen, zoals de heetwater-methode van Weed Free Service.
Tot 2016 mag er onder strikte voorwaarden nog maximaal twee keer per jaar gespoten mag worden met glyfosaat houdende middelen zoals Roundup. Glyfosaat is een zeer effectief middel tegen onkruid, maar heeft als nadeel dat bepaalde onkruiden resistent zijn, zoals paardenbloem, weegbree en mossen. De effectiviteit van deze methode laat daardoor te wensen over. Twee keer curatief bestrijden met Roundup geeft (zaad) onkruiden de kans in de tussenliggende periode te groeien.
De keuze voor onkruidbestrijding op basis van glyfosaat is vaak prijsgerelateerd voor de korte termijn. De Weed Free methode is in staat om met een beheersbaar budget gedurende het jaar een betere kwaliteit te leveren. Op de lange termijn valt het kostenvoordeel van chemische onkruidbestrijding dan ook weg ten opzichte van de heetwater-methode.
Vooral bij scholen, discotheken, sporthallen, winkelcentra, bushaltes en op perrons is het een regelrechte plaag: de
resten van vastgeplakt kauwgom op tegels bij de ingang. En als het een beetje ‘mee zit’, wordt het meegelopen naar binnen en zet het
zich vast op de loopmatten. Ook hierbij biedt de heet water methode de oplossing: met weinig moeite en in korte
tijd worden kauwgomresten verwijderd, maar ook andere hardnekkige vervuilers zoals bijvoorbeeld mos en algen.
In een vergelijkende studie
van de Deense professor Pelle Kristoffelson
zijn gebruiksfrequentie en energieverbruik van
verschillende onkruidbestrijdingsmethoden
in kaart gebracht. Uit dit onderzoek blijkt
dat heet water de beste kwaliteit biedt met
de minste (energie)inzet. Volgens de onderzoekers
bespaart deze methode tenminste 50%, op een zeer effectieve manier. De methode zorgde voor het laagste energieverbruik
per m2.