Bestrijden en beheren van de berenklauw

De (reuzen)berenklauw is een plantensoort die van nature in zestig verschillende soorten voorkomt op verschillende plaatsen in Europa. Als er wordt gesproken over het gevaar van deze plant dan gaat dit vaak over de tweejarige reuzenberenklauw.

Wat is de reuzenberenklauw?

De berenklauw, ook wel de Heraclem Mantegazzianum genoemd, komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en kan 3 tot 5 meter hoog worden. De plant is bij ons vooral te vinden als cultuurplant.

De reuzenberenklauw heeft tussen juli en september grote witte bloemschermen met enorme behaarde bladeren. De stengel van deze plant is vaak rood gevlekt, waar de normale berenklauw geen rode vlekken heeft en tot 2 meter hoog groeit. Deze plant is vooral langs snelwegen, spoorlijnen, tuinen en bossen te vinden.

Sinds 2016 op de zwarte lijst met invasieve exoten

De reuzenberenklauw is sinds augustus 2016 door de EU op een zwarte lijst geplaatst met invasieve exoten (door menselijk handelen zijn deze soorten in ons land gekomen). Overheden en grondbezitters dienen ze dan ook vanaf midden augustus 2016 te bestrijden.

Aanraking met berenklauw zorgt voor ernstige huidirritatie

De plant vormt op steeds meer plekken een gevaar. Wanneer er een aanraking plaatsvindt, zorgt het sap uit deze plant voor gevaarlijke brandwonden. Dit sap bestaat uit giftige organische chemische stoffen die ook wel furanocoumarines genoemd worden. Deze stoffen worden aangemaakt door planten om zich te kunnen weren tegen vraatzucht van insecten of zoogdieren. Ze zitten bijna in alle delen van de plant.

Dit sap zorgt voor ernstige huidirritatie. Na aanraking met de huid kan er onder straling van zonlicht phytophotodermatitis ontstaan; een rode huid door heftige brandwonden met blaren. Het letsel is te vergelijken met verbranding van de huid en houdt normaal gesproken 2 weken aan. Het sap kan er zelfs voor zorgen dat er bij contact met de ogen blijvende blindheid wordt veroorzaakt.

Bestrijden van de berenklauw door Weed Free Service

Weed Free Service uit Friesland is al enige jaren actief in het milieuvriendelijk onkruidbeheer. Wij hebben ons gespecialiseerd in het bestrijden en beheren van de berenklauw. Hiermee is er in de afgelopen jaren landelijk veel bekendheid verkregen bij diverse instanties.

Momenteel doet Weed Free Service projecten voor provincies, waterschappen, Staatsbosbeheer, natuurmonumenten en diverse gemeenten door heel Nederland.

Naast de bestrijding van de berenklauw kunt u ons ook inschakelen voor onder meer:

Berenklauw laten verwijderen?

Neem contact op
Pagina delen:

Waarom Weed Free Service?

 • Lage milieubelasting
 • Hoge effectiviteit
 • CO2 neutraal
 • Duurzaam
Offerte aanvragen
 • Vanaf 2016 nieuwe wetgeving onkruidbestrijding

  In Nederland is chemische onkruidverdelger (zoals Roundup) alleen onder strikte voorwaarden nog tot begin 2016 toegelaten. Hierna moet er gebruik worden gemaakt van meer milieuvriendelijke oplossingen, zoals de heetwater-methode van Weed Free Service.

 • Bepaalde onkruiden zijn resistent tegen glyfosaat

  Tot 2016 mag er onder strikte voorwaarden nog maximaal twee keer per jaar gespoten mag worden met glyfosaat houdende middelen zoals Roundup. Glyfosaat is een zeer effectief middel tegen onkruid, maar heeft als nadeel dat bepaalde onkruiden resistent zijn, zoals paardenbloem, weegbree en mossen. De effectiviteit van deze methode laat daardoor te wensen over. Twee keer curatief bestrijden met Roundup geeft (zaad) onkruiden de kans in de tussenliggende periode te groeien.

 • Heetwater-methode op langere termijn goedkoper

  De keuze voor onkruidbestrijding op basis van glyfosaat is vaak prijsgerelateerd voor de korte termijn. De Weed Free methode is in staat om met een beheersbaar budget gedurende het jaar een betere kwaliteit te leveren. Op de lange termijn valt het kostenvoordeel van chemische onkruidbestrijding dan ook weg ten opzichte van de heetwater-methode.

 • Ook effectief tegen kauwgom, mos en algen

  Vooral bij scholen, discotheken, sporthallen, winkelcentra, bushaltes en op perrons is het een regelrechte plaag: de
  resten van vastgeplakt kauwgom op tegels bij de ingang. En als het een beetje ‘mee zit’, wordt het meegelopen naar binnen en zet het
  zich vast op de loopmatten. Ook hierbij biedt de heet water methode de oplossing: met weinig moeite en in korte
  tijd worden kauwgomresten verwijderd, maar ook andere hardnekkige vervuilers zoals bijvoorbeeld mos en algen.

 • Laagste energieverbruik in onkruidbestrijding

  In een vergelijkende studie
  van de Deense professor Pelle Kristoffelson
  zijn gebruiksfrequentie en energieverbruik van
  verschillende onkruidbestrijdingsmethoden
  in kaart gebracht. Uit dit onderzoek blijkt
  dat heet water de beste kwaliteit biedt met
  de minste (energie)inzet. Volgens de onderzoekers
  bespaart deze methode tenminste 50%, op een zeer effectieve manier. De methode zorgde voor het laagste energieverbruik
  per m2.

Vraag een vrijblijvende demonstratie aan Neem contact op